Tekening kind

U bevindt zich hier: home > peuter & kleuter > motorische ontwikkelingsachterstand

Tekening kind

Motorische ontwikkelingsachterstand

Wanneer het vermoeden bestaat dat er een achterstand is in de grof en/of fijn motorische ontwikkeling, dan zal de kinderfysiotherapeut allereerst proberen meer zicht te krijgen op de ontstaanswijze, de aard en de omvang hiervan. In een vraaggesprek (anamnese) wordt nagegaan hoe uw kind zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en zal uitgebreid ingegaan worden op de huidige hulpvraag.

Hierna volgt een observatie en lichamelijk onderzoek. Er wordt (afhankelijk van de hulpvraag) gekeken naar de houding, de grof motorische vaardigheden zoals lopen, rennen, springen, klimmen, evenwicht en balvaardigheid of fijn motorische vaardigheden, zoals knippen, kleuren, knutselen en voorbereidend schrijven. En er wordt onderzocht of de mobiliteit (beweeglijkheid van gewrichten en spieren) en de spierkracht in orde zijn.

Fijn motorische achterstand

Regelmatig besluit de kinderfysiotherapeut een meetinstrument te gebruiken om het motorisch profiel en de motorische capaciteit in kaart te brengen. Bij peuters en kleuters maken we dan gebruik van de BSID-III, de Movement ABC-2. Om spierkracht te beoordelen wordt de FSM gebruikt.

Gratis voetencheck

Gratis voetencheck kindervoeten

Ervaart uw kind pijn en/of een vermoeid gevoel aan de voeten tijdens of na bewegen? Maakt u zich zorgen over afwijkende stand van de voeten van uw kind? Valt of struikelt uw kind veel? Kinderfysiotherapie Daelenbroeck organiseert samen met Podotherapie Daelenbroeck een gratis kindervoetenspreekuur.

Voor 2021 hebben wij i.v.m. de maatregelen rond het coronavirus nog geen spreekuren kunnen plannen.

Heeft uw kind klachten of heeft u vragen over de voetstand of het looppatroon van uw kind en wilt u liever niet wachten tot we de spreekuren weer kunnen opstarten? Dan kunt u altijd een afspraak maken voor een kinderfysiotherapeutisch onderzoek. Een afspraak maken kan via onze contactpagina. 
Het kinderfysiotherapeutisch onderzoek is niet gratis en zal bij uw zorgverzekeraar worden gedeclareerd.

 

Klik hier voor meer informatie

× Home Kinderfysiotherapie
Kinderfysiotherapie algemeen Meetinstrumenten Behandeling Wie zijn wij Samenwerking Informatie voor leerkrachten
Baby
Kinderfysiotherapie bij baby's Voorkeurshouding Plagiocephalometrie (PCM) Motorische ontwikkelingsachterstand Prematuur-dysmatuur Huilbaby
Peuter & Kleuter
Kinderfysiotherapie 2-6 jaar Motorische ontwikkelingsachterstand Afwijkend looppatroon of tenenloop Gratis voetencheck Het ELK-team
Schoolkind
Kinderfysiotherapie 6-18 jaar Motorische ontwikkelingsachterstand Fijne motoriek Schrijfproblemen DCD Rugklachten Groeigerelateerde pijnklachten heup/ knie/ voet Het sportende kind Medical taping Gratis voetencheck Het ELK-team
Prikkelverwerking Contact
Contactgegevens Eerste afspraak maken Afspraak wijzigen of afzeggen Locaties Klachten