Tekening kind

U bevindt zich hier: home > baby > huilbaby

Tekening kind

Huilbaby

Huilbaby’s, reflux en prikkelverwerking

Meestal is een baby vlug te troosten wanneer het huilt en is al snel duidelijk wat er aan de hand is. Maar bij sommige baby’s helpt voeden, verschonen of een knuffel niet. Ze blijven maar door huilen. Als een baby meer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week, gedurende minstens drie weken huilt zonder aanwijsbare reden, noemen we dit een huilbaby. In de praktijk is een baby een huilbaby als een ouder dit zo ervaart. Deze baby’s huilen niet alleen veel, maar zijn ook moeilijk te troosten als ze eenmaal overstuur zijn. Ze zijn over het algemeen ook bijzonder actief en (over)beweeglijk, strekken veel, zijn schrikachtig en snel afgeleid. Ze kunnen moeilijk tegen verandering. Ze kunnen snel van stemming veranderen, waardoor hun gedrag onvoorspelbaar wordt. Huilbaby’s vergen daardoor extra veel tijd en energie van ouders.

De kinderfysiotherapeut probeert te achterhalen wat de oorzaak van het overmatig huilen is. Soms is er sprake van (verborgen) reflux, waarbij de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Door het zuur in de maag, kan de slokdarm geirriteerd raken. Dit geeft pijnklachten en vaak wordt de baby hierdoor onrustig, overstrekt zich en slaapt slecht. De kinderfysiotherapeut geeft adviezen ten aanzien van houding en beweging om het ongemak te verminderen en meer ontspanning te verkrijgen.

Een andere oorzaak van overmatig huilen zit in de sensorische prikkelverwerking, of zintuigelijke prikkelverwerking. Iedere baby krijgt via zijn of haar zintuigen allerlei prikkels binnen. Het ene kind kan deze prikkels beter verwerken dan het andere kind. Bij overprikkeling zal de baby niet alleen meer huilen, maar ook sneller schrikken, gespannen zijn, zich overstrekken, slecht slapen en problemen met voeding kunnen symptomen zijn. Ook baby's die juist onderprikkelt zijn kunnen veel huilen. De kinderfysiotherapeut kan u helpen de prikkels voor uw baby te beoordelen en tips geven om tot meer ontspanning te komen.

Het heeft een enorme impact op het jonge gezin als een baby veel huilt. Het is van belang om als kinderfysiotherapeut te kijken hoe we een baby kunnen helpen, maar ook aandacht te hebben voor de ouder. Wat heeft een ouder hier in nodig?

Als ouders extra ondersteuning wensen kijken wij met andere zorgverleners hoe wij de zorg rond de huilbaby en ouders kunnen bundelen. Wij zoeken naar de beste mogelijkheden om ouders in deze moeilijke tijd te ondersteunen.

Marjo is IMH geschoold voor onrustige baby’s/ huilbaby's en zij is tevens SI-therapeut. IMH staat voor Infant Mental Health: gespecialiseerde zorg voor het zeer jonge of nog ongeboren kind (-9 maanden tot 5 jaar oud) en de ouders. Als SI-therapeut kan zij de prikkelverwerking ( Sensorische Informatieverwerking) van de baby in kaart brengen en inzicht geven wat een kindje nodig heeft om zich rustiger of prettiger te voelen.

Er is een nieuwe website met veel informatie en tips: www.helpmijnbabyhuilt.nl

Gratis voetencheck

Gratis voetencheck kindervoeten

Ervaart uw kind pijn en/of een vermoeid gevoel aan de voeten tijdens of na bewegen? Maakt u zich zorgen over afwijkende stand van de voeten van uw kind? Valt of struikelt uw kind veel? Kinderfysiotherapie Daelenbroeck organiseert samen met Podotherapie Daelenbroeck een gratis kindervoetenspreekuur.

Heeft uw kind klachten of heeft u vragen over de voetstand of het looppatroon van uw kind en wilt u liever niet wachten tot we de spreekuren weer kunnen opstarten? Dan kunt u altijd een afspraak maken voor een kinderfysiotherapeutisch onderzoek. Een afspraak maken kan via onze contactpagina. 
Het kinderfysiotherapeutisch onderzoek is niet gratis en zal bij uw zorgverzekeraar worden gedeclareerd.

Voor 2023 zijn de volgende gratis spreekuren gepland:

 • Dinsdag 14 februari: tussen 15.30 en 17.30 uur
 • Donderdag 22 juni: tussen 15.30 en 17.30 uur
 • Dinsdag 10 oktober: tussen 15.30 en 17.30 uur

Locatie

Kinderfysiotherapie Daelenbroeck, Medisch Centrum Bredeweg
Bredeweg 239 (2e verdieping, lift aanwezig) in Roermond

Omdat kinderen het moeilijk vinden om te wachten, is aanmelden wel nodig: U kunt voor het gratis kindervoetenspreekuur een mail sturen naar receptie@podotherapiedaelenbroeck.nl of bellen met 0475-322262.

 

Klik hier voor meer informatie

afspraak-maken-of-wijzigen.html
afspraak-maken-of-wijzigen.html

Wat ouders en
kinderen vertellen

 • Ze waren prettig in de omgang en dachten met ons mee! Hielden zeer goed rekening met de corona, afspraken konden op een veilige manier doorgaan.
 • Heel betrokken en fijn contact
 • Ik kwam er al met mijn andere zoon dat is heel goed bevallen daarom dacht ik bij fysiotherapie voor de jongste ook meteen aan jullie als fysio. Heel erg kindvriendelijk.
 • Hele lieve therapeut gehad
 • Geduldige manier van benaderen van onze dochter. Het op het gemak stellen van onze dochter en de manier van communiceren met haar.
 • Fijne begeleiding, afspraken makkelijk te maken.
 • Ook al waren verbeteringen bijna niet mogelijk, toch is er alles aan gedaan om alles uit te proberen. Het lag uiteindelijk niet aan de therapie maar echt aan het lichaam van het kind.
 • Mijn dochter heeft sinds haar ziekte een hele vakbekwame behandeling gekregen. Ze werd heel persoonlijk benaderd waardoor een vertrouwensband ontstond! Geweldig!
 • Het waren voor mijn dochter gezellige en vrolijke consulten met leuke oefeningen. Hierdoor was het geen moeite om mijn de dochter te motiveren om er naartoe te gaan en om de oefeningen thuis te doen.
 • Laura is open, sociaal, professioneel, warm en heel lief voor mijn zoontje van 3 maanden.
 • Je doet een goede werk!
 • Marjo is een enorm kundig maar zeker ook warm persoon. Ze nam de klachten van onze dochter serieus en heeft ons tips gegeven waarmee we ook thuis aan de slag konden. Onze dochter vond het altijd heel gezellig als Marjo kwam en we hebben haar echt vooruit zien gaan qua ontwikkeling. Marjo zorgde ook dat wij ons weer zekerder gingen voelen over ons dochtertje, en dan mn rondom haar ontwikkeling en mogelijkheden. Wij zullen Marjo zeker nog gaan missen!
 • Alles, goede begeleiding, duidelijke uitleg en goede oefeningen met resultaat.
 • Gewoon super in alles en heel prettig ervaren allemaal en ook veel baat bij gehad.
  Vooral doorgaan zoals ze doen.
 • Goed betrokken, neemt de tijd voor de klant
 • Alles was netjes en snel geregeld
 • Ik heb de fysiotherapie als prettig ervaren voor mijn kindje. Ik maakte me veel zorgen, de fysiotherapeuten begreep mij en heeft mij vaak gerust weten te stellen tijdens de behandeling.
 • Dat ze een lieve schat is die de afgelopen jaren ontzettende goede zorg verleent heeft aan mijn zoon en ze had elke keer op het einde een lief klein verassinkje voor mijn zoon als ie zn best had gedaan. Verder is ze heel professioneel en weet wat ze doet en ze is lief voor kinderen. Tip: Dat je makkelijker in contact kan komen met Daelenbroeck indien je bv. een afmelding op tijd wilt doorgeven maar volgens mij hebben jullie dat al aangepast.
 • Fijne begeleiding, kreeg telkens goede tips en oefeningen waarmee wij aan de slag konden.
 • Goede begeleiding, uitleg en verzorging. De manier waarop ze met mij dochter omging, geweldig!
 • Heel lief !
 • Had geduld met onze tiener.
 • De fysiotherapeut was áltijd positief. Ook al was de vooruitgang op momenten wat minder, de fysiotherapeut bleef positief. Dat vonden wij echt heel erg fijn.
 • Ons dochtertje is ongeveer een jaar onder behandeling geweest. We zijn erg tevreden over het behaalde resultaat. We zijn altijd goed geholpen en werden vanaf moment 1 begrepen. Mochten we in de toekomst nog eens fysio nodig hebben zullen we zeker terug komen, een aanbeveling voor een ieder!
 • Deskundige, vriendelijke behandeling!
 • De omgang met mijn dochter, erg leuk om te zien! en de goede tips en adviezen die we mee naar huis kregen om te oefenen, hebben er veel aan gehad en nog steeds veel profijt van.
  Bedankt voor je inzet en meedenken, actief met de leerkrachten contact opnemen en inspelen op actuele situaties
 • Dat jullie me goed geholpen hebben en ik vond de fysiotherapeuten heel aardig.
× Home Kinderfysiotherapie
Kinderfysiotherapie algemeen Meetinstrumenten Behandeling Wie zijn wij Samenwerking Informatie voor leerkrachten
Baby
Babyfysiotherapie Voorkeurshouding Plagiocephalometrie (PCM) Motorische ontwikkelingsachterstand Prematuur-dysmatuur Huilbaby Kinderfysiotherapeutisch draagconsult
Peuter & Kleuter
Kinderfysiotherapie 2-6 jaar Motorische ontwikkelingsachterstand Afwijkend looppatroon of tenenloop Gratis voetencheck Het ELK-team
Schoolkind
Kinderfysiotherapie 6-18 jaar Motorische ontwikkelingsachterstand Fijne motoriek Schrijfproblemen DCD Rugklachten Groeigerelateerde pijnklachten heup/ knie/ voet Het sportende kind Medical taping Aanhoudende Lichamelijke Klachten Gratis voetencheck Het ELK-team
Prikkelverwerking Contact
Contactgegevens Eerste afspraak maken Afspraak wijzigen of afzeggen Locaties Klachten