Huilbaby
Huilbaby’s, reflux en prikkelverwerking
Meestal is een baby vlug te troosten wanneer het huilt en is al snel duidelijk wat er aan de hand is. Maar bij sommige baby’s helpt voeden, verschonen of een knuffel niet. Ze blijven maar door huilen. Als een baby meer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week, gedurende minstens drie weken huilt zonder aanwijsbare reden, noemen we dit een huilbaby. In de praktijk is een baby een huilbaby als een ouder dit zo ervaart. Deze baby’s huilen niet alleen veel, maar zijn ook moeilijk te troosten als ze eenmaal overstuur zijn. Ze zijn over het algemeen ook bijzonder actief en (over)beweeglijk, strekken veel, zijn schrikachtig en snel afgeleid. Ze kunnen moeilijk tegen verandering. Ze kunnen snel van stemming veranderen, waardoor hun gedrag onvoorspelbaar wordt. Huilbaby’s vergen daardoor extra veel tijd en energie van ouders.
De kinderfysiotherapeut probeert te achterhalen wat de oorzaak van het overmatig huilen is. Soms is er sprake van (verborgen) reflux, waarbij de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Door het zuur in de maag, kan de slokdarm geirriteerd raken. Dit geeft pijnklachten en vaak wordt de baby hierdoor onrustig, overstrekt zich en slaapt slecht. De kinderfysiotherapeut geeft adviezen ten aanzien van houding en beweging om het ongemak te verminderen en meer ontspanning te verkrijgen.
Een andere oorzaak van overmatig huilen zit in de sensorische prikkelverwerking, of zintuigelijke prikkelverwerking. Iedere baby krijgt via zijn of haar zintuigen allerlei prikkels binnen. Het ene kind kan deze prikkels beter verwerken dan het andere kind. Bij overprikkeling zal de baby niet alleen meer huilen, maar ook sneller schrikken, gespannen zijn, zich overstrekken, slecht slapen en problemen met voeding kunnen symptomen zijn. Ook baby's die juist onderprikkelt zijn kunnen veel huilen. De kinderfysiotherapeut kan u helpen de prikkels voor uw baby te beoordelen en tips geven om tot meer ontspanning te komen.
Het heeft een enorme impact op het jonge gezin als een baby veel huilt. Het is van belang om als kinderfysiotherapeut te kijken hoe we een baby kunnen helpen, maar ook aandacht te hebben voor de ouder. Wat heeft een ouder hier in nodig?
Als ouders extra ondersteuning wensen kijken wij met andere zorgverleners hoe wij de zorg rond de huilbaby en ouders kunnen bundelen. Wij zoeken naar de beste mogelijkheden om ouders in deze moeilijke tijd te ondersteunen.
Marjo is IMH geschoold voor onrustige baby’s/ huilbaby's en zij is tevens SI-therapeut. IMH staat voor Infant Mental Health: gespecialiseerde zorg voor het zeer jonge of nog ongeboren kind (-9 maanden tot 5 jaar oud) en de ouders. Als SI-therapeut kan zij de prikkelverwerking ( Sensorische Informatieverwerking) van de baby in kaart brengen en inzicht geven wat een kindje nodig heeft om zich rustiger of prettiger te voelen.
Er is een nieuwe website met veel informatie en tips: www.helpmijnbabyhuilt.nl